31/10/16IPv6 – er virksomheden klar til de nye IP nummerplader ?

De eksisterende IPv4 (Internet Protocol version 4) adresser fra 1983 er ved være brugt op; det har vi hørt så tit.
Men noget tyder på, at de godt 4,3 milliarder (2^32) adresser faktisk er på vej til at nå loftet; mange regner med at det allerede er sket og for de 5 top aktører, der tildeler regionale IP adresser, ser ‘loftet-er-nået’-situationen således ud:

Asia-Pacific (APNIC): Udløbet pr. 15. april 2011
Europe (RIPE): Udløbet pr. 14. september 2012
Latin America and the Caribbean (LACNIC): Udløbet pr. 10. juni 2014
North America (ARIN): Udløbet pr. 24 september 2015
Africa (AFRINIC) har stadig ca. 25 millioner ubenyttede IP adresser

Grunden til at Internettet stadig fungerer er, at teknologier som NAT (Network Address Translation) kan dele én IP adresse blandt flere maskiner.

Man forudså tilbage i 1990’erne behovet for at få flere IP adresser, og derfor kom IPv6 i spil – men først for alvor omkring 2006. På daværende tidspunkt havde de store netværksproducenter indarbejdet IPv6 i deres produkter, hvorved de kunne understøtte begge IP versioner. Herudover kommer de nyere windows maskiner med default understøttelse af IPv6.

Så summasumarum, teknologien er klar og vi venter kun på brugerne – som traditionen tro først rykker, når det er bydende nødvendigt.

Men pressballen er, som nævnt, lige om hjørnet og pludseligt kommer en amerikansk bruger forbi med sin IPv6 og vil kigge på jeres website, men får en ‘404-page could not be found’ fordi der ikke er lukket op i firewall’en for IPv6 trafik og i øvrigt er webserveren heller ikke konfigureret hertil.

Der er visse sårbarheder, der specifikt relaterer sig til IPv6, og dem skal man naturligvis have styr på – i lighed med sin traditionelle IPv4 trafik – før man tillader det i produktionsmiljøet.

De mest oplagte IPv6 sårbarheder vedrører om man kan gøre netværkskomponenter (routere, firewalls etc) utilgængelige og om man kan snige IPv6 payload gemt i IPv4 trafik gennem firewall’en.

Deloitte tilbyder nu vore kunder at indkludere IPv6 adresser som en naturlig del i vores sikkerheds ydelser.

Kontakt os for mere information.

Nyhedsoversigt